Mar 21, 2009

Do you think they are hijab appropriate?

I snapped them from a local magazine focus on Muslimah teenagers.
I really like all the colours but according to my understanding of HIJAB, these are not hijab appropriate. The clothes are quite shapely and the model is wearing a really tight pants.

I'm afraid this kind of fashion can misleading to the correct dress code for Muslimahs. If you want a better image, just click on the image.

8 comments:

The Urban Muslimah said...

Salam, kakchik. Thank God ada juga akhirnya yang suarakan issue ni.

I often find myself in the same dilemma. Rasa guilty pun ada sebab tak mampu offer anything yg appropriate untuk modern Muslimah to wear on their backs. Bila fikir balik, wanita Muslimah kat Malaysia sebenarnya tak banyak choice dalam pemakaian - kita cuma ada baju kurung, jubah dan tudung just to be safe. It's a really tough market to penetrate. Lagipun yang dominate industri fesyen kita ni siapa? Bukan Muslim, kan? Bukan semua orang selesa berjubah, jadi perlu cari solution untuk itu. At the end of the day, it depends pada tuan punya diri and how creative she can get. Bagi saya, busana Muslimah punya guideline yang simple dan mudah difahami based pd hukum syarak. 1st menutup aurat - ini termasuk bentuk badan, rambut dan kulit yang boleh menimbulkan berahi. In our case, muka dan tanganlah. 2nd, pakaian tak boleh nipis sehingga menampakkan kulit. 3rd pakaian tak boleh ketat sehingga menunjukkan bentuk badan. 4th, hijjab wajib dilabuhkan hingga ke paras dada, iaitu bust area (bukan pangkal dada saja..)

So obviously kebaya, thight dresses dan leggings (yg hot sekarang) memang patut takde dlm list busana kita sbg seorang muslimah. Even high heels or boots yang terlebih sexy tu pun tak boleh ada dlm simpanan kita. Even fesyen tudung mcm Bienda tu pun saya kira sudah salah, sebab tak menutup silhouette dada.

(Fesyen itu bermusim. Sejak bila pulak berhijjab itu jadi benda bermusim? Wallahu'alam.)

Jadi mcm saya ckp tadi, terpulang pada diri si pemakai. Kalau mau pakai dress, saya cadangkan cari yang one size smaller drp size asal badan, so that baju tu jadi loose sikit. Kalau mau pakai seluar, make sure dia bukan dr jenis skinny jeans or leggings but tukar kpd loose-cut pants instead. Kalau mau berhijjab, jangan pakai ala-kadar, mesti berusaha untuk tutup hingga ke bust area, bukan pangkal dada semata. Kalau mau pakai kasut tinggi, pakai thick platforms or wedges or flats instead of heels yang normally dianggap sexy, mengeluarkan bunyi dan berupaya menarik perhatian nakal kaum Adam.

Saya sendiri masih mencari-cari busana yang modern tp sesuai digayakan utk muslimah2 muda tapi still honor code aurat dan modesty wanita Muslim. Like I said, choice tak banyak kat negara kita ni, unless kalau somebody ada power dan resources utk provide kita dengan solution tu.

As for the magazine tu, saya rasa kita patut hantar surat complaint or beri pendapat dan kritikan yg membina. Most of the time, mainstream media mcm ni la yang cenderung mislead kita yg blur2 ni ke arah yang tak betul. Anyway, sorry for having this very long comment ye kak? Just sharing my thoughts.

Jaga diri :)

kakchik said...

Wa'alaikumsalam my dear Urban Muslimah.

KakChik setuju untuk semua yang adik tulis tu kecuali bahagian ini"

"Kalau mau pakai dress, saya cadangkan cari yang one size smaller drp size asal badan, so that baju tu jadi loose sikit."

KakChik yakin mesti tersilap taip ONE SIZE SMALLER tu. Hopefully what you mean is ONE SIZE BIGGER.

Insya-Allah surat komplen/pandangan akan dihantar. Sblm ni ada kwn pernah hantar, tapi takde respon.

Insya-Allah kita sama-sama cuba ketengahkan fesyen untuk semua peringkat umur yang up-to-date tapi sentiasa menepati ciri-ciri pakaian Islam sebagaimana yang kita fahami ini. Kesian kat rakan-rakan Muslimah kita yang mempunyai pilihan dan contoh yang terhad.

Memang tidak semua orang suka memakai jubah, tidak semua orang menghayati kaedah berpakaian sebagaimana yang Allah gariskan dalam Ayat 30-31, Surah An-Nur. Kita pun bukanlah yang terbaik kerana pelbagai kelemahan yang ada, tapi menjadi tanggungjawab kita menolong saudara kita kerana di Akhirat kelak kita pasti dipertanggungjawabkan.

p/s: komen panjang tak mengapa asalkan berfaedah untuk perkongsian bersama.

The Urban Muslimah said...

ha'a la kak.. sy br baca balik.. hihihi salah plak type. Maksud saya ONE SIZE BIGGER. Sorry kak :">

kakchik said...

Sis, it's ok.

Hajar said...

Assalamualaikum kak chik,

Which explains why I don't read fashion magazines and have no sense of fashion. :P

Nope, it's not hijab appropriate. Half the time, I get confused on how busana2 muslimah boleh claim that these are busana muslimah. There's no harm in being creative, tapi berpada-padalah.

kakchik said...

Wa'alaikumsalam Hajar.

As a dai'e we need to know about this for us to find and show alternatives for our teens. Not buying is ok but don't let yourself be ignorant. I know you like baju kurung and for me, it's already hijab appropriate as long as you match it with a appropriate tudung and stocking.

I agree with you on the last part.

yaqeenahmad said...

Salam alaik. Saya salah seorang yang menggemari fesyen busana muslimah. Muslimah boleh tampil menarik namun tidak mengenepikan syaraknya dan tidak menjurus kepada tabaruj. Sesuai dengan persekitaran dan budaya di mana pemakaian itu diadaptasikan agar muslimah tidak dipandang serong dan menimbulkan fitnah. Wallahu'alam. Nice to know this blog!

Tautan_Hati said...

salam
mcm2 cara leh buat utk
bergaya but menepati syariat
wlaupun kiter labuhkan tudung n tutup kat bahagian yg wajib tu
tak bermaksud,kita tak leh decorate tdg tu supaya nampak kemas,selesa n yakin

up to individu
kdg2 mcm sengaja je
nak follow model2
tp tak sedar

1.Allah marah
2.lelaki tak suka tgk sebenarnya

apa yg saya yakini
muslimah masih leh rasa confident n cantik
kalau tau caranya
walau ikut syariat
tgk le abaya pun cantik2 skrg
mcm2 ada
cuma sy tak leh pakai abaya...tak de size...singkat :(
kalau beli yg labuh,besar sgt lak

Search This Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails