Dec 24, 2009

Remove the PIC before I take legal action!

Assalamualaikum dear friends and readers.


This is a short notice to Malaysiakini and who ever has copied certain picture/s from my blog.


Please REMOVE it immediately! I'm not please to see that YOU COPIED it and CROPPED it and use it freely in your website.


I'M NOT PLEASE AT ALL!!!


Your action is not ethical at all. REMOVE IT!


If I said DO NOT COPY WITHOUT MY CONSENT, it's SIMPLY means NO COPYING.


PLEASE BE PROFESSIONAL.


Anyone, please RESPECT the owner's wish.

10 comments:

.::Tuttie::. said...

i usually just link back to your page. Recently though I took a picture from a sister's blog and she emailed me privately to have it removed and I did. No biggie.

kakchik said...

Tuttie, it's okay as long as I was given credit and the pics are still the same.

It's not okay when I clearly wrote a notice not to copy.

I'll be mad when it was cropped and use as personal image.

nazliahnazeer said...

gambar yang mane kakchik? boleh naz tgk tak kat page malaysiakini tu? kakchik dah ckp dgn diorg ke? tah pape la diorg ni.

kakchik said...

naz, mereka copy gambar gala pesona. kakchik dah tinggalkan 4 mesej termasuk yg dihantar beberapa minit lalu.

nazliahnazeer said...

laa yeke. hmm. tak patut la diorg ni. dh la tak mintak permission dlu.sabo jela.

kakchik said...

betul tu naz.

nona said...

ish...sampai crop gmba ek kakchik?
xleh la cmtu...
tu dh menipu namenye..

kakchik said...

nona, ha'ah. diorang crop ambik bahagian yg diorang nak je. kakchik tak kecik ati tapi memang benci org ambik tanpa izin.

MAHAGURU58 said...

Assalamualaikum kakchik,

Gambar Nik Amalina memang sebelum ini susah didapati di internet.

Bilamana kakchik memuatnaikkan gambar kakchik bersamanya, maka blogger lain mudah saja mengambil gambar itu untuk dirujuk bila berblog mengenai anak Nik Aziz yang kontroversial ini.

Salah seorang yang mengambil gambar itu adalah saudara RBF @ Ruang Bicara Faisal.

Sila rujuk : http://images.google.com.my/imgres?imgurl=http://4.bp.blogspot.com/_vGi46E7srto/SxASVpb3eZI/AAAAAAAACSo/Ov9malJNcBQ/s1600/nik%2Bamalina.jpg&imgrefurl=http://ruangbicarafaisal.blogspot.com/2009/11/keluarga-nik-aziz-dah-jadi-cacing.html&usg=__XKMYN4v8YWFrl7jbQkxGVPSTK8k=&h=640&w=480&sz=58&hl=en&start=23&um=1&tbnid=4R4HR9dp2c7p_M:&tbnh=137&tbnw=103&prev=/images%3Fq%3Dnik%2Bamalina%2Bnik%2Babdul%2Baziz%26ndsp%3D20%26hl%3Den%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26sa%3DN%26start%3D20%26um%3D1

Saya agak wartawan Malaysiakini Jimadie Shah Othman telah mengambil gambar Nik Amalina bersama kakchik di blog RBF dan kemudian mengambil hanya gambar Nik Amalina untuk rujukan artikel nya.

Sepatutnya Kakchik meletakkan amaran notis supaya tidak mengambil apa apa bahan dari blog kakchik sebelum mendapatkan izin dari kakchik atau meletakkan javascript ' No right Click' didalam template blog kakchik untuk mengelakkan pencuri bahan seperti yang kini kakchik alami.

Dari segi etika, pengambil bahan tersebut pulak harus meletakkan sumber darimana bahan itu diambil.

Tetapi apalah gunanya sekarang?

Nasi susah menjadi bubur melainkan kakchik memulakan tindakan undang undang secara serius terhadap mereka yang berkenaan.

Ini disebabkan personaliti yang dirujuk adalah anak Menteri Besar Kelantan yang kini menjadi bahan kontroversi berikutan campurtangannya didalam hal ehwal siyasah negeri berkenaan.

Semoga belajar dari episod ini.

Saya sendiri sering menjadi mangsa kecurian bahan artikel saya diambil ikut sesuka hati lanun lanun internet yang kemudian menjadikan artikel saya bahan forum mereka yang tidak halal dari segi kerelaan saya.

Akan saya tuntut di Padang Mahsyar nanti!

kakchik said...

Wa'alaikummussalam MAHAGURU.

Terima kasih atas nasihat dan teguran. Yang sebenarnya kakchik hanya tidak membenarkan gambar-gambar dari artikel tertentu sahaja yang tidak boleh disalin tanpa izin.

Gambar anak MB itu dari artikel yang sudah ditulis notis tidak dibenarkan salin tanpa izin.

Kakchik sedang uruskan tindakan secara undang2 skrg ni.

RBF sudah pun kakchik ketahui.

Terima kasih MAHAGURU.

Memang satu pengajaran.

Search This Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails