Jan 22, 2011

Tunisian revolution 2011: Pro Hijab rally - the sisters of Tunisia speak...

Assalamualaikum dear sisters, friends, readers and visitors.

I have goosebumps all over after watching this video. Mashaallah, what a spirit. Kudos to our Tunisian sisters and brothers who have gone a rally to have their rights to wear hijab. If you haven't watched the video, here it is.

Thanks to fazzamin's youtube channel for this video.


We should be very thankful for the blessings that Allah has given upon us (Malaysianuy from there Muslims) to practice hijab freely in this country. In that case we should do our best to wear the proper hijab before Allah tests us like our sisters in Tunisia, a country where years ago I almost got engaged with a guy from there.

As sister Yvonne Ridley wrote on her facebook wall, after you finished watching the video, please read this:


All praise to Allah, please help my sisters and brothers in Tunisia who have been struggling to obtian their rights as a Muslim and I'm really glad that the have dethroned the dictator ruler, husband and wife.

4 comments:

Maslizah said...

Assalammua´laikum,
Saya dah beberapa minggu baca blog Chik, nak tegur saya segan... baru belajar main komputer...;) Sebenarnya, suami saya ingin nak saya pakai niqab...tapi saya agak keberatan..rasa diri masih tak bersedia lagi..suami cadangkan saya contact Chik sbb dia rasa kalau bimbingan dari kwn yang memakai niqab tentu saya akan lebih berani. Saya tiada kawan atau saudara mara yg memakai niqab. Harap Chik boleh bantu.. terima kasih.
Salam perkenalan,
Lily

Blue Pearl said...

Great post, one of the other blogs also had a posting on this and as I said over there, its great to see that people are fighting for whats right and May Allah give them victory in it, inshallah.

nurain vivian said...

salam kak chik& lily...apa kaba..salam pkenalan juga buat lily...ain sendiri dlm proses bhijrah utk bniqab..cuma bezanya, ain sendiri yg ada keinginan,tapi mcm lily juga rasa was-was pada mulanya..kak chik ada cadangkn beberapa buah buku sblm ni..ataupun lily boleh cari di kedai2 buku agama dan cuba cari buku2 bkaitan hijab/niqab...buat masa ni ain masih dlm proses peralihan..moga Allah beri kekuatan buat lily ye...take care

Maslizah said...

Salam nurain... Lily juga dalam proses peralihan, 2 tahun dulu Lily masih pakai jeans n tudung kecil. Sekarang kalau fikir balik, Lily tutup rambut tapi tayang punggung, rasa malu... alhamdulillah skrg Lily dah berjinak2 dengan tudung labuh, tapi langkah seterusnya untk pakai niqab agak sukar..:( Tentang buku agama, suami dah bnyk beri..mmg ada membantu ckit..tapi mungkin masaalah terletak pada persekitaran, tiada saudara atau kwn Lily yg memakai niqab, memakai tudung labuh pun tiada..jadi Lily rasa keseorangan... Alhamdulillah ada suami yg sentiasa memberi sokongan. Moga Allah beri kekuatan untk Ain juga, sama2 kita berjuang ke jalan Allah..;) take care

Search This Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails