Jan 27, 2010

ACT 588 COMMUNICATIONS AND MULTIMEDIA ACT 1998

This just for sharing. I'm already in the process of suing a few blog owners who have copied my picture without consent and used the picture in their articles. It's an infringement and a violation on my personal belonging.

This is what the Law has to say about such acts.
ACT 588
COMMUNICATIONS AND MULTIMEDIA ACT 1998

PART X - GENERAL
Chapter 2 - Additional Offences And Penalties

Section 233. Improper use of network facilities or network service, etc.

(1) A person who —

(a) by means of any network facilities or network service or applications service knowingly —

       (i) makes, creates or solicits; and

       (ii) initiates the transmission of,

any comment, request, suggestion or other communication which is obscene, indecent, false, menacing or offensive in character with intent to annoy, abuse, threaten or harass another person; or

(b) initiates a communication using any applications service, whether continuously, repeatedly or otherwise, during which communication may or may not ensue, with or without disclosing his identity and with intent to annoy, abuse, threaten or harass any person at any number or electronic address,

commits an offence.

(2) A person who knowingly —

(a) by means of a network service or applications service provides any obscene communication for commercial purposes to any person; or

(b) permits a network service or applications service under the person 's control to be used for an activity described in paragraph (a),

commits an offence.

(3) A person who commits an offence under this section shall, on conviction, be liable to a fine not exceeding fifty thousand ringgit or to imprisonment for a term not exceeding one year or to both and shall also be liable to a further fine of one thousand ringgit for every day during which the offence is continued after conviction.


Copyright © 2005 PNMB-LawNet. All rights reserved.

Please be careful whenever we want to copy people's personal pictures, ask for permission first and then linked back to the rightful owner.

4 comments:

Bogbong said...

Kak Chik, salam atas nasihat yg tak dipinta

Wadah Kak Chik, selain business bukankah wadah dakwah. Tak cantik lah nampak wajah dakwah kalau diiringi saman menyaman,lainlah copy and paste yang dibuat berunsur fitnah.

Itupun kadang terpulang pada tafsiran. Apakah tidak lebih baik dipatahkan hujah mereka dgn lunak. Kan lebih baik kita sebarkan iman dan kesedaran dengan lembut sebagaimana mudahnya tersebar virus H1N1

kakchik said...

Mr BogBong,

Wadah saya segalanya dakwah tak kira bisnes, kerja sosial, belajar, bekerja atau berpolitik. Kalau nak menasihati saya, lebih baik BogBong baca dulu entri2 saya yang sebelum ini dan juga di blog saya yang utama iaitu Keluargaku Sayang. Saya ada sebab menyaman mereka2 yang mencuri hakcipta tersebut. Ini adalah pendekatan yang agak akhir dalam usaha saya mendidik mereka ini. Saya menyaman kerana mereka menggunakan gambar saya untuk propaganda dan fitnah.
Saya tidak menyaman mereka atas apa yang mereka tulis kerana ia tiada kaitan langsung dengan saya tapi saman ini adalah kerana hakcipta yang diambil, di 'copy paste' untuk menulis perkara buruk. Buat apa saja perlu berhujah dengan mereka atas isu yg mereka tulis? Ia tiada kaitan dgn saya. Saman ini diambil kerana selepas 'menyebarkan iman dan kesedaran dgn lembut' telah dilakukan sebanyak 5 kali. Minta maaflah BogBong, sila baca dan ambil tahu dahulu isunya barulah lebih jelas kenapa saya ambil tindakan ini.

Bogbong said...

Ooooops! walaupun in this case saya tak setuju dgn pendapat Kak Chik, there's no point to disagree further. You are your ownself,like everybody else you own your opinion.
Maaf dan salam.

Cuma sebelum pergi nak bagi tau Kak Chik tentera mereka amatlah ramai.Financial mereka amat teguh Dunia maya ini dikuasai mereka. Rangkaian mereka rangkaian dunia. Better spend your mental energy and resources somewhere else.

Adawiah said...

Minta maaf mencelah, walaupun post ni mungkin agak lama tapi saya setuju dengan KakChik, bila entry/post/gambar kita dicuri sesuka hati memang menyakitkan hati. even berbentuk dakwah/perniagaan/idea! orang lain takde hak nak buat gitu untuk apa2 tujuan pun!

Search This Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails